perjantai 31. maaliskuuta 2017

Päivähoito on sydämen asia.

Minun pienokainen aloittaa ensi syksynä eskarin ja minun esikoinen menee jo toiselle luokalle. Heillä on ollut hyvä ja turvallinen lapsuus tähän saakka ja siitä osaltaan kiitän hyvää ja ihmisläheistä päivähoitoa. Meidän poikien elämän yksi tärkeimmistä ihmisistä on ollut perhepäivähoitaja, hän ei unohdu varmastikaan ikinä.

Marraskuisena aamuna 2009 vein pienen pojan omaa itkuani pidätellen viettämään ensimmäistä hoitopäivää.  Poika oli 9 kk vanha tuulitukka. Ensimmäisellä tapaamisella hoitajan kanssa tiesin ettei minun tarvitsisi pelätä eikä kantaa huolta, he kyllä pärjäisivät. Hoitaja otti lapsen syliinsä kuin omansa, jutteli ja katsoi poikaa silmiin, ja hymyili. Minäkin hymyilin, vaikka itku tuli sitten autossa. Hyvin on poika pärjännyt, ja toinenkin. Saman hoitajan hoivissa.

Elämässämme on ollut muutoksia. Ydinperhe on vuosien saatossa rikkoutunut ja lapsistamme on tullut eroperhe-lapsia. Heille isoin ja merkittävin asia on ollut arkisten asioiden pysyminen kuitenkin melko samana. Tärkeänä asiana myllerryksessä ovat olleet turvallinen kasvuympäristö, johon kuuluu myös päivähoidon pysyvyys. Lapsemme ovat ainakin vielä voineet hyvin. Entäpä jos avioeron sattuessa olisin joutunut samalla työttömäksi, ja subjektiivista päivähoito-oikeutta ei olisi ollut?  Lapsien arki olisi muuttunut hetkessä, turvalliset puitteet rikkoutuneet ensin isän ja äidin takia ja turvallinen päivähoitopaikkakin olisi viety. Mitäpä jos olisin pitänyt lapsia päivät ja sairastunut henkisesti, väsymyksen kautta masennukseen? Sen avioero ja elämänmuutokset voi aiheuttaa, meistä kovimmillekin. Olisin ollut voimaton tekemään arkisia asioita tai pitämään huolta lapsieni henkisistä tarpeista. Uskoisin, etteivät he olisi tänä päivänä samoja valoisia pikkupoikia.

Seuraava on suora lainaus Joensuun Kaupungin sivuilta:

"Joensuun päivähoidon päämääränä on hyvinvoiva, osallistuva lapsi.
Päivähoito- ja varhaiskasvatuspalvelujen perustana on monipuolinen ja joustava päivähoito. Päivähoidon toimintamuodot ovat päiväkotihoito, perhepäivähoito, avoin varhaiskasvatustoiminta ja yksityinen päivähoito sekä tukipalvelut, joiden avulla lasta voidaan hoitaa kotona. 
Tavoitteenamme on
  • tarjota monipuolisia, laadukkaita ja joustavia päivähoitopalveluja sekä esiopetusta,
  • pyrkiä yhteistyössä vanhempien kanssa luomaan turvallinen ja myönteinen kasvuympäristö, jossa lapsella on mahdollisuus yksilölliseen kasvuun, kehitykseen ja oppimiseen sekä
  • tarjota lapselle hyvä päivä joka päivä"

Kiitos! Joensuun Enosta kokemuksia omaavana voin sanoa että tässä on onnistuttu. Pidetään tilanne jatkossakin hyvänä, pidetään pienten puolia. Päivähoito mahdollistaa tasapuolisen kasvun jokaiselle lapselle vanhempien elintasosta, elämäntilanteesta tai taustoista riippumatta. Se voi valitettavasti olla jopa päivän ainoa mahdollisuus nauttia terveellinen ja ravitseva ruoka, liikkua ja leikkiä ja tavata muita lapsia. Onni että se voi olla sitä! Se voi olla mahdollisuus saada päivään rytmi, joka on jokaiselle lapselle kasvamisen ja kehittymisen elinehto. Päivähoitajat ja vanhemmat ovat kasvatuskumppaneita. Sen merkitystä ei ikinä pitäisi väheksyä. Hyvä päivähoitaja on kultaakin kalliimpi asia.

Meidän päivähoito-arki loppuu syksyllä, ja samalla kasvatusvastuu perhepäivähoitajan ja meidän vanhempien välillä. Yhteydenpito toivoen jatkuu vapaamuotoisesti ja hymyillään aina kun tavataan. On ilo ollut huomata että perhepäivähoitajien määrä ei vähene Joensuun Enossakaan, vaan uusia ihania tyyppejä aloittaa kun entisiä siirtyy ansaituille eläkepäiville. Huikeaa! Teette tärkeää työtä.

Aasinsiltana voisin kannustaa perheellisiä siirtymään tänne väljemmille vesille, Pielisjoen varteen, pienen kylän raitille kulkemaan. Täällä on pienen ja suuremmankin ihmisen hyvä olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti